Voeding

In aanloop naar de transplantatie is het van belang dat het lichaam in een zo optimaal mogelijke conditie is. Afhankelijk van het soort transplantatie zal je vooraf eventueel een specifiek dieet moeten volgen. De diëtist geeft hierover vóór de transplantatie extra informatie en zal je hierin verder begeleiden.

Tijdens de opname na transplantatie wordt een dieet op maat voorgeschreven. Dit is afhankelijk van het soort transplantatie en zal uitgebreid overlopen worden tijdens de opname.

Na transplantatie blijft een gezonde en evenwichtige voeding belangrijk. De actieve voedingsdriehoek geeft richtlijnen voor wat we dagelijks moeten eten om voldoende voedingsstoffen op te nemen in een goede verhouding. Deze verhouding is belangrijk voor het behoud van een stabiel gewicht en de preventie of het onder controle houden van chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, diabetes, obesitas … 

Een concreet dieet op maat van de patiënt wordt voorgeschreven. 

 

Algemene tips voor een gezonde gevarieerde voeding

  • Neem regelmatig lichaamsbeweging. 
  • Drink voldoende. Bij voorkeur water, thee of koffie zonder toegevoegde suikers. 
  • Kies bij de broodmaaltijd bij voorkeur voor de volkorenvarianten: grijs-, bruin- en meergranenbrood zijn slechts enkele voorbeelden uit het ruime assortiment.
  • Eet bij de warme maaltijd bij voorkeur gekookte aardappelen. Volkoren deegwaren of ongepelde rijst kunnen als variatie. 
  • Eet 2 tot 3 stukken fruit en 300 gram groenten per dag. 
  • Gebruik magere vleessoorten en varieer regelmatig door ook vis en vegetarische vleesvervangers te gebruiken.
  • Neem dagelijks 3 tot 4 glazen melk of melkproducten zoals yoghurt en eet 1 tot 2 sneden kaas.
  • Kies bij voorkeur voor magere en halfvolle ongesuikerde producten. Als alternatief kunnen ook calciumverrijkte sojaproducten ingeschakeld worden. 
  • Gebruik vetten van een goede kwaliteit zoals olie, vloeibare of zachte margarines en minarines. Deze dragen bij tot de inname van essentiële vetzuren en vetoplosbare vitamines.

Omwille van een verlaagde immuniteit is het na de transplantatie ook van belang om extra aandacht te schenken aan een goede hygiëne in de keuken. Hierover zal de diëtist je tijdens de ziekenhuisopname informeren.