Wat kun jíj doen?

Geef een stuk van jezelf aan iemand anders

België heeft een uitstekende wetgeving waardoor er een breed draagvlak is voor orgaandonatie. Dankzij de wet is dus iedereen in ons land een potentiële donor. 

Heeft de donor geen formeel verzet aangetekend, dan kijkt de arts of hij misschien informeel verzet heeft getoond. Bijvoorbeeld in een gesprek met familie, vrienden of kennissen. De wet beslist voor ons, maar weinigen weten hoe de vork echt in de steel zit. 

Wees niet onverschillig over donatie, denk er bewust over na en praat erover met je vrienden, familie en kennissen. Zo weten zij wat je standpunt is. 

Wil je expliciet donor worden, ga naar de bevolkingsdienst van je gemeente en vraag een 'Verklaring van de wilsuitdrukking inzake wegneming en transplantatie van organen en weefsels na overlijden'. Het ingevulde en ondertekende document gaat dan naar het Rijksregister en geldt dan een beetje als je testament.  

Donatie is gewoon het logische gevolg van het leven en de dood. Orgaandonatie is uiteindelijk je eigen dood inzetten voor het leven van anderen. 

Toch enige aarzeling? Vergeet niet dat je op elk moment nog kunt terugkomen op je beslissing.

Niet alle aangemelde donoren komen in aanmerking voor orgaandonatie. De ‘weigering om medische redenen’ geeft het aantal aangemelde donoren weer dat niet in aanmerking komt omwille van medische ongeschiktheid. Het aantal weigeringen in het rijksregister blijft vrij stabiel.