Weefseldonatie: dit is de procedure
Met zorg en respect
Na orgaandonatie kan ook weefseldonatie plaatsvinden. Daarbij worden in een operatiezaal en met steriele technieken alle weefsels weggenomen. Deze wegname gebeurt door een speciaal opgeleid team dat op een professionele manier, en met zorg en respect voor het lichaam handelt.
Herstelwerk
Naast de wegname van de weefsels is het herstel van de integriteit van het lichaam heel belangrijk. Reconstructieprotheses worden gebruikt om de normale vorm van het lichaam te herstellen:
Hoornvliesdonatie
Bij donatie van de hoornvliezen worden de oogbollen van de donor vervangen door prothesen en worden de oogleden gesloten.
Huiddonatie
De huid wordt van de onderste ledematen en eventueel de rug afgenomen. Na de procedure worden de afnameplaatsen omwikkeld in verbanden.
Hartklep- en bloedvatdonatie
Bij hartklepdonatie wordt het hele hart uitgenomen. Bij bloedvatdonatie wordt na uitname van het hart ook de grote lichaamsslagader uitgenomen. De wonde wordt chirurgisch gehecht en is bij opbaring niet zichtbaar.
Botdonatie
Bot- en peesweefsels worden uit de benen en eventueel armen, de voet en het bekken genomen. Op de plaatsen waar botweefsel is uitgenomen, worden prothesen geplaatst.
De donor kan na de procedure op de gebruikelijke wijze worden opgebaard.