Wat kost een transplantatie?

Voor de donorfamilie

Het Riziv voorziet een volledige terugbetaling voor de kosten van de prelevatie (het wegnemen van organen), het transport en de logistiek van het donororgaan. Die kosten worden niet aan de ontvanger doorgerekend. 

Voor de ontvanger

De ontvanger betaalt een opleg voor:

  • Pretransplantatieonderzoeken 
  • De transplantatiehospitalisatie: verblijfskosten, forfaitaire kosten, bepaalde medicatie, implantaten of medische hulpmiddelen, honoraria van zorgverleners…
  • De ambulante controleraadplegingen na een transplantatie, de bloedafnames en eventuele andere onderzoeken zoals röntgenfoto’s, echo’s…
  • Thuismedicatie, kinesitherapie, thuisverpleging…

Goed om te weten

De bedragen van de oplegkosten verschillen naargelang de hospitalisatieduur, de ontvangen prestaties en het verzekeringsstatuut bij het ziekenfonds.

Ontvangers die nog een extra privé-hospitalisatieverzekering hebben, kunnen een aantal van deze kosten gedeeltelijk of volledig teruggestort krijgen van deze privé-verzekeringsinstelling. Afhankelijk van de polis kunnen ook de oplegkosten voor ambulante zorg voor of na een transplantatie ook deels vergoed worden. 

Sommige ziekenfondsen voorzien via hun aanvullende vrije verzekering nog extra vergoedingen, zoals voor vervoer bij controleraadplegingen. 

De sociaal werker van het transplantatieteam geeft de patiënt informatie over het financiële plaatje van zijn specifieke situatie.