Therapietrouw

Het transplantatieteam heeft medicatie voorgeschreven om afstoting van jouw nieuw orgaan te voorkomen. Deze medicatie noemen we immunosuppressiva of immunosuppressieve medicatie en moet levenslang op correcte tijdstippen ingenomen worden. 

Sommige getransplanteerden moeten ook andere medicatie nemen, zoals bijvoorbeeld tegen hoge bloeddruk, cholesterol of diabetes.

Therapietrouw met de voorgeschreven medicatie is uitermate belangrijk om afstoting van het donororgaan en andere complicaties te voorkomen. 

Als je af en toe je medicatie vergeet, je medicatie te laat inneemt of de dosis niet correct inneemt, dan kan dit leiden tot afstoting, complicaties en zelfs vroegtijdig overlijden. 

Het levenslang innemen van medicatie is voor niemand eenvoudig. Oorzaken van therapieontrouw zijn heel divers en hebben bijvoorbeeld te maken met een drukke levensstijl, de medicatie niet bijhebben als je weggaat, bijwerkingen, je depressief voelen, gebrek aan steun, of het belang van deze medicatie onderschatten.

Vergeet je zelf af en toe je medicatie of lukt het jou niet om ze elke dag op hetzelfde uur te nemen? 

Praat er dan over met jouw arts of verpleegkundige. Je bent echt niet de enige die af en toe moeilijkheden ondervindt. Er kunnen mogelijkheden geboden worden om therapietrouw te verbeteren.