Transplantatie van weefsel

Groeiende sector

Transplantatie van menselijke weefsels en cellen is een sterk groeiende sector in de geneeskunde. Er liggen grote kansen om tot dusver ongeneeslijke ziekten te behandelen. Wel moeten de kwaliteit en veiligheid van de getransplanteerde weefsels gewaarborgd zijn, hoofdzakelijk om te voorkomen dat er ziekten overgedragen worden. 

Nieuw actief leven

Het menselijk lichaam bevat veel weefsels die getransplanteerd kunnen worden. Op die manier kunnen patiënten met hoornvlies- of hartklepaandoeningen, botkanker of brandwonden geholpen worden. Zo kan een donorhoornvlies blindheid voorkomen of genezen en bieden donorhartkleppen vele mensen - vooral kinderen - een kans op een actief leven. Botweefsel van een donor kan dan weer ledematen herstellen en patiënten helpen te revalideren, terwijl donorhuid kan gebruikt worden om patiënten met ernstige brandwonden te behandelen. Hartkleppen en bloedvaten kunnen beschadigde kleppen of bloedvaten vervangen. 

Donorweefsel is best

In de afgelopen jaren is er een groot aantal industriële alternatieven ontwikkeld voor weefseltransplantatie, zoals kunsthartkleppen, botimplantaten en kunsthuid. Ondanks de technologische voordelen van deze alternatieven geven artsen in verschillende medische gebieden nog altijd de voorkeur aan echt donorweefsel, omwille van de unieke biologische eigenschappen.