Transplantatieprocedure

Zodra een patiënt op de wachtlijst van Eurotransplant belandt, moet hij 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar zijn. Het begin van een soms lange wachttijd.

Als er een geschikt orgaan wordt toegewezen, wordt de transplantatiecoördinator verwittigd door Eurotransplant. Daarop krijgt de behandelende arts van de ontvanger een half uur tot een uur tijd om te beslissen of hij het aangeboden orgaan accepteert of niet. Neemt hij het aanbod aan, dan wordt de patiënt verwittigd en moet die onmiddellijk naar het ziekenhuis komen. In het andere geval wordt het orgaan aangeboden aan de volgende patiënt op de wachtlijst.

Voor hart en longen worden twee chirurgische teams opgetrommeld: het operatieteam dat de transplantatie uitvoert en het prelevatieteam dat het orgaan in het donorziekenhuis gaat halen. Het orgaan kan zich ergens in een Belgisch ziekenhuis bevinden, maar net zo goed in Oostenrijk of Slovenië. In dat laatste geval gebeurt het transport met de helikopter of het vliegtuig. Voor andere organen wordt het orgaan weggenomen door het team waar de donor werd aangemeld.